Img

Adaugat la data: 23-01-2019 de Petrovici Vasile

Vasile Popa - Pictură, grafică

Vasile Popa s-a născut la 20 iulie 1957 în satul Ungureni-Mănești, județul Dâmbovița. A urmat cursurile Școlii de Artă din Târgoviște avându-l ca profesor pe pictorul Marin Petre Constantin. Apoi a absolvit Academia de Arte Plastice și Decorative din București avându-i ca profesori pe Ion Bitzan, Vasile Chinski, Ion Sălișteanu și Dan Cristian Popescu. Pentru anatomie artistică, perspectivă și tehnicile picturii în ulei a manifestat un interes deosebit atât ca student, cât și mai târziu. Este atras de peisajul citadin, care de altfel domină pictura sa. Îl realizează la "motiv" ceea ce face ca lucrările sale să aibă un plus de veridicitate.

Pentru lucrul său își procură culorile, uleiurile și pigmeții cei mai buni, preferința lui mergând înspre actualele culori OLD HOLLAND sau vechile culori românești. Adesea, apelează la propria-i experiență în prepararea culorilor, a mediumurilor și a uleiurilor pentru pictură, pentru că pictorul consideră că performanțele nu se pot obține fără un material adecvat. Se emoționează când reușește ca materia picturală să-l ajute în a realiza o lucrare așa cum și-a dorit. Este de remarcat și faptul că, în urma multor experiențe și a consultării vechilor tratate de pictură, a reușit să redescopere formula vechilor culori românești.

Face parte dintr-o familie de artiști, atât soția sa cât și fiul său Alexandru fiind pictori.

Citește mult, îi place să comenteze ce a citit și are o aplecare înspre a transmite altora cunoștințele sale. Cercetează tratate vechi de pictură, de istoria artelor și a stilurilor, cărți pe care le poți găsi în biblioteca sa, alături de altele contemporane. Artistul nu se ia după gustul pieței, este dominat de un bun simț autocritic și consideră că rostul unui pictor este să lucreze tot timpul - timp care oricum e prea scurt - și să nu-și consume energia în alte scopuri.

Autor: PetroviciVasile
Anul publicarii: 2018
Editura: PIM
Numar de pagini: 196